Containerwoning in het buitenland

In Nederland is het erg moeilijk legaal een containerwoning te regelen. In andere landen is het veel gewoner om in een dergelijke woning te wonen. In andere landen zijn mensen standaard veel opener. Op internet kan je advertenties of informatie over dit type woningen vinden.

Informeer van te voren goed waar je het liefst wil wonen. Per regio in je nieuwe land kan de grondprijs erg verschillen. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van containerwoningen. Gebruikelijk is een woning te kopen en niet te huren.

In Nederland zijn er dus relatief weinig containerwoningen. Het zijn vooral studenten die naar Nederland verhuizen of asielzoekers die in een dergelijke woning terecht komen. Er zijn mensen die over hun woning klagen.

Klachten containerwoningen

Sommige mensen ervaren dat het snel te heet/koud wordt en de huizen zijn te klein. Er is maar een klein raampje om te ventileren en de huur is veel te hoog. Snel komt in de hele woning schimmel en dat is moeilijk te verwijderen. De brandweer maakt zich in Nederland al jaren zorgen om vele containerwoningen.

Het materiaal is snel brandbaar. Staan veel van dit type woningen bij elkaar en er onstaat brand, dan kan een heel complex afbranden. En nog snel ook. Denk maar aan een grote brand in Amsterdam op 13 november 2022.

Zo’n 75 containerwoningen zijn in een korte tijd afgebrand. Daarnaast zijn 60 woningen onbewoonbaar verklaard. Een bewoner zou zijn eigen huis in brand hebben gestoken. In eerste instantie is er tegen deze bewoner zes jaar cel geëist.

Deze bewoner zag bij thuiskomst dat zijn bed in brand stond. Hij probeerde zelf te blussen, maar dat is niet gelukt. Het openbaar ministerie vindt dat hij niet of te laat om hulp heeft geroepen.

Voordelen containerwoningen

Een containerwoning kan snel en op maat worden gemaakt. Je kan bijvoorbeeld een of meer grote ramen laten plaatsen. In de toekomst kan je er een of meer containers naast of boven plaatsen tot 7 etages. Tel je de totaalprijs bij elkaar, dan ben je standaard veel goedkoper uit als met een normale woning.

Een containerwoning is makkelijk te verplaatsen. Als je wil verhuizen, dan kan dat dus zo geregeld zijn. De woning is heel sterk en gaat erg lang mee. Bestel je een woning, dan kan je van te voren regelen dat het huis al volledig is ingericht.

Nadelen containerwoningen

Je zit op de begane grond dus dat is inbraakgevoeliger. Woon je in een gebied dat gevoelig kan zijn voor overstromingen, dan is de begane grond ook een nadeel. De woningen kunnen voor sommige mensen aan de smalle kant zijn.

Een woning is snel gemaakt, maar meestal is er wel een vergunning bij de gemeente nodig. Heb je met spoed een huis nodig, dan is het dus handig te informeren wanneer zo’n vergunning is geregeld. Per gemeente kan dat verschillen, dus in een normaal huis kan je misschien sneller terecht. Ook is een vergunning soms maar voor tijdelijk.

Als het goed is kunnen ze van te voren al zeggen voor hoeveel jaar de vergunning is. Het kan zijn dat de sfeer niet zo warm of gezellig wordt als in een normale woning. Standaard is er in een containerwoning minder ruimte als in een normale woning. Als je veel wil laten aanpassen, dan kan je duurder uit zijn als met een normaal huis.

Welke landen?

In het jaar 2015 had je in Nederland de grootste containerwoningenbuurt in de wereld. De VS is het meest innovatief in de bouw van containerwoningen. Australië en Groot-Brittannië zijn op dit gebied ook goed. In Spanje of Portugal is een containerwoning ook te regelen.

In Spanje was Barcelona als eerst en daarna volgden de eilanden van La Palma. In Spanje lopen ze er niet echt warm voor. Mensen gaan er standaard vanuit dat er in een containerwoning minder comfort is.

Groeten, fijne dag en tot de volgende keer!

Container Van” door frank mckenna/ CC0 1.0

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *